Olejek mandarynkowy

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE: Wykazuje działanie antyseptyczne, zmiękczające, stymulujące i tonizujące. Polecany jest do kąpieli i inhalacji, daje uczucie relaksu dobrego samopoczucia, dodaje energii, łagodzi napięcia nerwowe i stany lękowe. Pomaga przy bezsenności, zmęczeniu i ogólnym osłabieniu. Zalecany do poszarzałej, przekrwionej, mieszanej i tłustej cery. Łagodzi problemy skórnej tj. trądzik, wypryski, zapalenia, zmniejsza rozstępy i blizny. Wpływa korzystnie na problemy z cellulitem. Należy do najbezpieczniejszych olejków wykorzystywanych w aromaterapii, stosowany może być u dzieci i kobiety w ciąży.

 
PRZECIWWSKAZANIA: Indywidualna nietolerancja cytrusów. Olejek fotouczulający, nie należy używać bezpośrednio przed wystawieniem skóry na słońce lub światło UV w solariach. 
 
SPOSÓB UŻYCIA:
Masaż: 10 ml (łyżka stołowa) oleju bazowego wymieszać z 3 – 5 kroplami olejku.
Kąpiele: 10 – 15 kropli olejku na 3/4 wanny ciepłej wody (37 – 38 oC), czas trwania zabiegu wynosi 10 – 15 minut.
Aromatyzacja: 5 – 10 kropli olejku wymieszać z 2 łyżkami wody.
Kompresy: rozcieńczony olejek nakładać bezpośrednio na watę, ligninę czy chusteczkę przez około 20 minut.
Wzbogacanie kosmetyków: 2 – 4 krople olejku zmieszać z 10 – 15 ml kremu, balsamu, żelu lub szamponu. 
 
SKŁADNIKI (INCI): CITRUS NOBILIS PEEL OIL, Limonene, Linalool.

WIĘCEJ W TEJ KATEGORII:

Kominki aromaterapeutyczne
Olejek tymiankowy
Olejek szałwi lekarskiej
Olejek paczuli
Olejek Ylang Ylang
Kompozycja Zapachowa Wanilia
Olejek cedrowy
Kompozycja zapachowa Zielona Herbata

Przejdź do góry strony